Gemiddelde verhuur- en verkoopprijzen van appartementen in Gent in 2016

pb1bwtge46q-luca-bravo

Wens je vastgoed aan te kopen in Gent als belegging of voor eigen gebruik? En kan je daarbij gebruik maken van wat cijfermateriaal als houvast? Dan kan dit artikel interessant zijn voor jou.

Sinds 2016 volgt Studio Vastgoed de residentiële vastgoedmarkt in Gent van nabij op. Daarbij worden de huizen, appartementen, autostaanplaatsen en garageboxen die in Gent op de particuliere markt te huur of te koop aangeboden verwerkt.

Na ongeveer een jaar monitoren is het mogelijk om van een aantal deelmarkten de eerste kerncijfers mee te geven. Daarbij valt op dat Gent een gevarieerde markt is waarin bepaalde regio’s zich aantrekkelijker presenteren voor beleggingsvastgoed.

Onderstaande grafieken zijn gebaseerd op:

Aangeboden appartementen in 2016 die werden opgenomen in de databank Te koop Te huur
1 slaapkamer N = 238 N = 557
2 slaapkamers N = 729 N = 809

Hieronder vindt u een beknopt overzicht van gemiddelde eenheidsprijzen en gemiddelde oppervlaktes. Pecentielen en standaardafwijkingen werden in dit overzicht niet opgenomen.

Stad Gent telt 25 wijken. In dit overzicht werden de wijken opgenomen die het afgelopen jaar de grootste activiteit op de vastgoedmarkt lieten optekenen.

Hoe leest u de gebruikte termen:

Netto prijs
De term ‘netto prijs’ betreft in dit geval het bijsturen van de verkoop- en verhuurvraagprijzen en van de kosten voor de gemeenschappelijke delen.

Als bijvoorbeeld in het aanbod een parkeergelegenheid inbegrepen is, dan wordt dit uitgezuiverd. Een parkeergelegenheid kan tot meer dan 10% van het pakket uitmaken en derhalve de statistieken negatief beïnvloeden.

Hetzelfde geldt voor de gemeenschappelijke kosten. In het geval men in de gemeenschappelijke kosten een voorschot voor privatief verbruik opvraagt, werd dit uitgezuiverd om zo tot een juistere vergelijkingsbasis te komen.

Vraagprijs/m2
Formule: netto verkoopvraagprijs / (bewoonbare oppervlakte + oppervlakte terras/2 + oppervlakte tuin/3)

Huurkost/m2/jaar
Dit is het resultaat van de netto huurvraagprijs op jaarbasis. Deze huurkost is de relevante kost die de huurder uitgeeft en laat toe om de impact van hoge of lage kosten van de gemene delen te verrekenen.

Formule: (12*(netto huurvraagprijs + netto gemeenschappelijke kosten)) / (bewoonbare oppervlakte + oppervlakte terras/2 + oppervlakte tuin/3)

ap1slkp

ap1slko

ap2slkp

ap2slko

Leave a Reply